- Asimilarea vitaminei D
Razele soarelui stimulează producerea de vitamina D. Vitamina D este importantă pentru întărirea sistemului imunitar și pentru sanatatea oaselor. Calciul ingerat din alimentație sau din suplimente nu poate fi depozitat în corp fără vitamina D. Deficitul de vitamina D creste riscul de rahitism la copii, iar la persoanele mai în vârstă, de osteoporoză și de fracturi.
- Protejarea de cancer
Soarele ar putea fi responsabil de prevenția unor anumite tipuri de cancer. Atât timp cât soarele favorizează producerea de vitamina D, ajută și la protejarea împotriva cancerului și, în plus, îmbunătățește starea de sănătate a unei persoane cu cancer. Trebuie reținut, însă, ca expunerea excesiva la razele UV favorizează apariția cancerului de piele. Dar soarele diminuează riscul decesului la persoanele cu cancer de sân și de prostată.
- Îmbunătățește vederea
Soarele îmbunătățește vederea, cu condiția să nu vă uitați direct în lumina acestuia. Pentru a beneficia de acest lucru, este indicat să vă uitați în direcția soarelui fără ochelari de protecție, pentru o scurtă perioadă de timp. Cele mai multe beneficii și energii sunt blocate atunci cand purtați ochelari de soare. Acest beneficiu este important în special pentru persoanele care au probleme cu vederea.
- Favorizează starea de bine
În zilele noastre, oamenii tind să petreacă foarte mult timp la birou sau in spatii cu lumina artificiala si acorda mai putina importanta timpului petrecut in natura. Acest lucru duce, in timp, la numeroase alterari ale organismului, printre care si iritabilitatea, nervozitatea sau depresia.
Soarele ofera un beneficiu important legat de buna dispozitie. O plimbare sau niste exercitii fizice efectuate afara intr-o zi insorita ajuta la eliberarea tensiunii si a stresului si favorizeaza starea de bine. In plus, soarele ajuta la lupta impotriva depresiei. Acesta poate sa previna depresia, dar si sa o vindece.
- Mentine oxigenarea optima a tesuturilor
Soarele favorizeaza cresterea nivelului de oxigen din sange, precum si capacitatea acestuia de a transporta oxigen catre tesuturi. Acest fenomen este similar cu efectuarea exercitiilor fizice. Soarele aduce beneficii importante dezvoltarii musculaturii.
- Intareste sistemul imunitar
Expunerea la soare favorizeaza cresterea numarului de globule albe (limfocite). Limfocitele au rolul de a lupta impotriva bacteriilor si de a mentine corpul sanatos.
- Amelioreaza durerile articulare
Caldura soarelui favorizeaza relaxarea musculara si ameliorarea durerilor articulare, accentuate mai mult in anotimpurile reci sau ploioase. In cazul persoanelor cu dureri articulare, sunt indicate plimbarile usoare in aer liber, in special in zilele insorite, minim 30 de minute.
Expunerea la soare trebuie facuta treptat, mai ales daca nu sunteti obisnuit. Soarele aduce numeroase beneficii sanatatii, insa poate si sa cauzeze arsuri solare (in unele cazuri destul de grave), insolatie (ce poate fi uneori o urgenta medicala) si deshidratare. Nu uitati sa consumati multa apa atunci cand va expuneti la razele soarelui.
Beneficiile expunerii la soare
Probabil te-ai obișnuit să auzi constant despre cât de dăunătoare pot fi razele ultraviolete pentru piele. Însă știai că echilibrul potrivit poate aduce o mulțime de avantaje pentru sănătatea fizică și psihică? Iată care sunt principalele beneficii ale expunerii la soare!
Expunerea la soare crește nivelul de serotonină
Lumina soarelui și întunericul declanșează eliberarea de hormoni în creier. Se crede că expunerea la soare crește eliberarea de către creier a unui hormon numit serotonină. Serotonina este asociată cu stimularea stării de spirit și inducerea unei stări de calmitate și concentrare. Noaptea, lumina întunecată determină creierul să producă un alt hormon numit melatonină. Acesta este hormonul responsabil pentru inducerea stării de somn și care te ajută să dormi.
Atunci când nu există suficientă expunere la soare, nivelul serotoninei poate scădea. Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu un risc mai mare de depresie, cunoscută sub denumirea de tulburare afectivă sezonieră. Aceasta este o formă de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor. O mai bună dispoziție nu este singurul motiv pentru a obține cantități mai mari de lumină solară, căci există mult mai multe beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea moderată la soare.
Ameliorează depresia și îmbunătățește sănătatea mentală
Lipsa expunerii la soare a fost asociată cu o scădere a nivelului serotoninei, ceea ce poate duce la o depresie sezonieră majoră, așa cum îți povesteam mai sus. Lumina soarelui indică zone speciale de la nivelul retinei, ce declanșează eliberarea acestui hormon. Deci, este mai probabil să experimentezi acest tip de depresie în timpul iernii, când zilele sunt mai scurte.
Datorită acestei conexiuni dintre expunerea la soare și sănătatea mentală, unul dintre principalele tratamente pentru depresia sezonieră este terapia cu lumină, cunoscută și sub numele de fototerapie. Fototerapia imită lumina naturală a soarelui și stimulează creierul să producă serotonină, ameliorând depresia și îmbunătățind starea generală de bine.
Susține sănătatea osoasă
Beneficiile expunerii la soare merg dincolo de combaterea stresului, iar sănătatea osoasă este unul dintre motivele pentru care merită să te bucuri de prezența soarelui. Expunerea la radiațiile ultraviolete de tip B face ca pielea unei persoane să secrete vitamina D. Această vitamină joacă un rol major în sănătatea oaselor, nivelurile scăzute de vitamina D fiind asociate cu rahitismul la copii și cu afecțiuni ale oaselor, așa cum sunt osteoporoza sau osteomalacia.
Previne afecțiunile cardiace
Cercetările au evidențiat faptul că radiațiile solare, chiar și lumina obișnuită a zilei, pot diminua considerabil predispoziția la un atac cardiac sau apariția unor complicații grave după producerea acestuia. Explicația constă în faptul că lumina soarelui stimulează producția proteinelor din creier, vitale pentru controlul metabolismului cardiac în timpul unui infarct. Mai mult decât atât, contactul direct cu radiațiile soarelui poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune.
Expunerea la soare poate ajuta la prevenirea cancerului
Deși expunerea la soare în exces poate fi unul dintre factorii declanșatori ai cancerului de piele, o cantitate moderată de lumină solară poate avea beneficii preventive atunci când vorbim despre cancer. Potrivit specialiștilor, persoanele care locuiesc în zone cu mai puține ore de lumină au mai multe șanse de a dezvolta anumite tipuri de cancer decât cei care trăiesc în zone luminate de soare.
Îmbunătățește calitatea somnului
Atunci când lumina naturală a soarelui intră în contact cu organele de văz, nervul optic trimite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonină și îi comandă acesteia oprirea secreției acestui hormon până la apusul soarelui. Astfel, expunerea la radiațiile UV din timpul zilei poate crește producția de melatonină noaptea, ceea ce asigură un somn odihnitor și neîntrerupt. Nivelul redus al acestui hormon poate cauza tulburări de somn, cu atât mai mult în rândul adulților.
Vindecă afecțiuni ale pielii
Potrivit Organizației Naționale a Sănătății (OMS), expunerea la soare aduce numeroase beneficii pielii, putând ajuta la tratarea mai multor afecțiuni ale acesteia.
Sfaturi pentru protejarea pielii în timpul expunerii la soare
Influența luminii solare asupra corpului uman este de necontestat, la fel ca și beneficiile soarelui asupra sănătății, însă petrecerea unui timp îndelungat sub radiațiile puternice ale soarelui poate avea și efecte nocive asupra organismului, în special la nivelul pielii și mai ales dacă ai alergie la soare. Iată care sunt recomandările noastre pentru protejarea pielii în timpul expunerii la soare și pentru a evita efectele negative ale soarelui!
Folosește produse cu protecție solară
Într-un articol anterior îți vorbeam despre importanța protecției solare pe tot parcursul anului, cu atât mai mult în sezonul cald, atunci când radiațiile solare sunt mult mai puternice, iar pielea ta are nevoie de protecție. Îți recomandăm să aplici produse cu protecție solară cu spectru larg, care să blocheze atât radiațiile UVA, cât și UVB și care au un factor de protecție de cel puțin 15, înainte de a ieși din casă. În acest fel vei combate efectele radiațiilor asupra organismului uman.
Fie că optezi pentru cremă de protecție solară, ulei de protecție solară, spray de protecție solară, lapte de protecție solară sau emulsie de protecție solară, nu uita să aplici un strat consistent pe toată pielea expusă. Am vorbit aici despre diferența dintre toate aceste produse, în cazul în care dorești să te informezi despre cum alegi protecția solară potrivită pentru tine.
Crema cu protecție solară nu este recomandată bebelușilor sub vârsta de 6 luni. Medicii dermatologi recomandă să ții bebelușul ferit de soare în timpul prânzului și să folosești îmbrăcăminte care să-i asigure celui mic protecție solară, în cazul în care este imposibilă evitarea expunerii la soare.
Poartă haine adecvate
Atunci când este posibil, poartă cămăși cu mânecă lungă și pantaloni sau fuste lungi, care să-ți poată oferi protecție împotriva radiațiilor UV. Dacă purtarea acestor piese vestimentare nu este practică pentru activitățile tale, încearcă să porți un tricou sau un cover-up pentru plajă. Există o mulțime de articole de îmbrăcăminte certificate conform standardelor internaționale ca oferind protecție UV.
Pălăria este esențială în timpul sezonului cald
Pentru o și mai bună protecție în timpul expunerii îndelungate la soare, poartă o pălărie cu boruri largi, care să-ți umbrească zona feței, a urechilor și a cefei. O țesătură precum pânza funcționează cel mai bine pentru a-ți proteja pielea de radiațiile UV. Evită pălăriile din paie cu goluri, care lasă lumina soarelui să pătrundă.
Poartă ochelari de soare
Ochelarii de soare îți protejează ochii de radiațiile UV și reduc riscul de cataractă. De asemenea, aceștia au rolul de a proteja pielea sensibilă din jurul ochilor în timpul expunerii la soare. Ochelarii de soare care blochează atât radiațiile UVA, cât și radiațiile UVB, oferă cea mai bună protecție.
De la tratarea afecțiunilor pielii până la îmbunătățirea stării de spirit, expunerea la soare are multe beneficii pentru sănătate. Însă expunerea excesivă la soare este asociată cu un risc crescut de cancer de piele, motiv pentru care este important să nu petreci prea mult timp sub radiațiile soarelui fără protecția potrivită. Ține cont de recomandările noastre și bucură-te la maximum de toate beneficiile pe care expunerea la soare ți le poate aduce!